Toekomstvisie voor de bouwplaats

Terwijl de drones af en aan vliegen om de gevelstenen op de juiste plek neer te zetten is de 3D bouwprinter op volle toeren bezig om de bouwelementen klaar te zetten. We schrijven het jaar 2021, Livingstone draait een pilot-project waarbij er geen fysieke arbeid meer verricht wordt op de bouwplaats. De 3D printer krijgt rechtstreeks vanuit het BIM model opdracht om de verschillende bouwelementen te printen. De grondstoffen die benodigd zijn voor de printer staan in grote tanks opgesteld aan de rand van de bouwplaats. Er wordt niet meer gemetseld, de stenen worden met een klik-systeem in elkaar geklikt. Het dak wordt opgebouwd uit piepschuim elementen die afgewerkt worden met een massieve waterbestendige laag look-a-like dakpannen, niet van echt te onderscheiden. De kunststof rib vloeren worden door robot kranen direct vanuit de printer op de juiste plek neergelegd. De drones werken volgens een planning die eveneens uit het BIM model wordt gegenereerd waardoor er geen mankrachten meer nodig zijn om deze te besturen.

De toekomstig bewoner van het huis stelde zijn huis samen via een woning configurator op internet en rekende af met internet bankieren. Hij kijkt via zijn smartphone mee met de bouw via webcams die zijn gemonteerd op de drones en op de andere robots. De gemeente die ook een digitaal kopie bezit van het BIM model controleert de werkzaamheden ook met behulp van de camera’s. De bouwtijd is ongeëvenaard, in nog geen twee weken tijd is het huis gereed voor afbouw. Helaas kan er vanwege geluidsoverlast s’ nachts nog niet worden gewerkt door de drones, dit zou de bouwtijd nog eens kunnen halveren aldus Jelmer Eekman van Livingstone B.V.

Goed, nu weer even terug naar de realiteit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *